Astelpaju - Otradnaya

Astelpaju · Otradnaya

(Otradnaja)

Sünonüüm ‘Otradnaja’. Aretatud Moskva Ülikooli Botaanikaaias. Sort on saadud astelpaju Balti rassi vabal tolmlemisel. Eestis registreeritud tuntud sordina sordikirjelduse alusel 2017. aastal. Polli sordikatsetes alates 1991. aastast. Eestis kasvatamiseks soovitatud sortide nimekirjas 1994. aastast.

Viljad väikesed (0,5–0,6 g), ovaalsed kuni ümmargused ning kinnituvad tugevasti võrsele. Viljakest õhuke ja punakasoranž, särav. Viljaliha mahlane, hapu, nõrga aroomiga, mõrkjas. Suhkrute sisaldus 2,1–2,7%, hapete sisaldus 1,9–2,1%. C-vitamiini sisaldus viljades 86,2–176,0 mg%, õlisisaldus 4,5–5,0%. Viljad eralduvad noppimisel suhteliselt kergesti ja kuivalt.

Puu on talvekindel. Puukasvutugevus keskmine kuni tugev, laiuva võraga. Astlaid keskmiselt, astlad on pikad. Lehed piklikkoonilised, tasased, tumerohelised. Saak valmib augustikuu II poolel. Keskmine saak 15–17 kg põõsa kohta. Täiskandeikka jõuab 4.–5. aastal. Puuduseks – võrreldes teiste sortidega on seenhaigustele vastuvõtlikum.

Kirjandusallikate põhjal on astelpajukärbse kahjustusele vastupidavamad hilise valmimisajaga, punase- ja väikeseviljalised sordid. Kõik loetletud omaduses on antud sordil olemas. Samuti on sort ‘Otradnaja’ mõrkja maitsega, mis astelpajukärbsele ei meeldi.

  • Astelpaju (Hippophae rhamnoides)
  • Introdutseeritud sort
  • Kehtivas soovitussortimendis äri- ja koduaiasordina (ÄK)
  • Säilik olemas Polli aiandusuuringute keskuses

Sirvi järgmist »